Marcinkevičius




Pakeisti natūralių pievų, pelkių, pakrančių žemėlapių rengimo reikalavimai

rengimoAplinkos ministerija, įvertinusi gaunamus skundus ir prašymus dėl patvirtintų natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapių, kartu su Žemės ūkio ministerija patvirtino šių žemėlapių rengimo reikalavimų pakeitimus.

Pievų, pelkių žemėlapių rengimo tvarkos apraše patikslinti natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų teritorijų nustatymui naudojami duomenų šaltiniai.  Numatyta, kad iš patvirtinto natūralių pievų ir ganyklų žemėlapio galės būti išbraukiami pievų plotai, patenkantys tik į didelės tikimybės potvynių grėsmės teritorijas ir neatitinkantys kitų pievos vertę įrodančių kriterijų, t. y. juose nėra su pievų buveinėmis susijusių augalų rūšių. Daugelis šių pievų yra persėjamos ketinant gauti daugiau biomasės, todėl į natūralių pievų ir ganyklų specialiųjų žemės naudojimo sąlygų  žemėlapį šios teritorijos nebus traukiamos.

Papildomai prie aktualių duomenų įtraukti savivaldybių rengiami melioruotos žemės ir melioracijos statinių erdviniai duomenys, kurie suteiks galimybę iš patvirtintų žemėlapių išbraukti į melioruotą žemę patenkančius pievų plotus, jei teritorijose nėra papildomų pievos vertę įrodančių duomenų.

Į šį aprašą įtraukti nauji duomenų šaltiniai, padėsiantys išvengti konfliktinių situacijų, kai  pelkių ar pievų teritorijos nustatomos  ten, kur yra naudingųjų iškasenų telkinių.

Taip pat numatytos papildomos parengtų žemėlapių viešinimo procedūros, sudarysiančios galimybę žemės savininkams, kurių žemėje planuojama nustatyti teritorijas, kuriose taikomos pelkių, pievų specialiosios žemės naudojimo sąlygos, iki žemėlapių patvirtinimo teikti pastabas dėl klaidingų duomenų.

Priimti pakeitimai leis peržiūrėti patvirtintų žemėlapių duomenis ir išbraukti iš jų dalį teritorijų, jei jose nėra teritorijų vertę biologinei įvairovei pagrindžiančių duomenų. Dėl to mažės konfliktinių situacijų, kai žemės savininkai nesutinka su pelkių ar pievų specialiosios žemės naudojimo sąlygos nustatymu.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode