Sodybas puošiantys gėlynai: kokius augalus sodinti vėlyvą pavasarį?

sodinimasNe paslaptis, kad bene labiausiai atpažįstamos ankstyvosios pavasarinės gėlės yra tulpės, narcizai, krokai ir hiacintai. Kiek vėliau savo nuostabiai kvapniais žiedais mus apdovanoja ir tokie medžiai ir krūmai kaip lanksvos, alyvos bei magnolijos. Visgi, viskam savas laikas – kai vieni žiedai pradeda nykti, kiti pasiruošę laukia perimti estafetę lenktynėms į vasarą.

Rinkdamiesi vėlyvo pavasario augalus, kuriais ketinate puošti savo sodybų gėlynus, atkreipkite dėmesį į tai, kokių gėlių norite – vienmečių ar daugiamečių. Vienmetės gėlės užtikrina beveik nuolatinį žydėjimą per visą šiltąjį sezoną, tačiau tokie augalai vertina trąšas, kurios užtikrina žiedų gausą, ypač jei jie auginami vazonuose. Tuo tarpu daugiametės gėlės yra atsparios šalnoms, ir toje pačioje vietoje gali augti ne vienerius metus. Taigi, kokias gėles sėti ir sodinti dar ne per vėlu?

Pradedantiesiems ir pažengusiems sodininkams

Jei norite kiemo aplinką pagyvinti ryškesnėmis spalvomis, rinkitės saulėgrąžas. Tai vienas iš nedaugelio augalų, kuris gali būti ne tik dekoratyvus, bet dar ir valgomas. Priskaičiuojama daugiau kaip 100 saulėgrąžų rūšių, kurių žiedai būna ne tik tradiciniai ryškiai geltoni, bet ir įvairiausių atspalvių ar net sodriai raudoni. Šios gėlės gali būti ir vienmetės, ir daugiametės.

Tinkamiausias laikas sėjai – vėlyvas pavasaris, kuomet baigiasi paskutinės šalnos. Šie augalai mėgsta saulę, o jų sėjimas ir priežiūra – vienas paprasčiausių, tad puikiai tiks tiek pradedantiesiems ar laiko stokojantiems, tiek pažengusiems sodininkams.

Gausų sėklų asortimentą vėlyvai šių gėlių sėjai rasite ne tik daugelyje prekybos centrų, bet ir žemės ūkio įmonių.

Ir grožis, ir apsauga

Jei patinka, kai bitės linksmai zuja aplink jūsų sodą, sėkite serenčius arba dar kitaip vadinamus gvazdikėlius, kurie pasižymi savotiškai aitriu kvapu. Serenčių žiedų spalvų gausa nėra didelė – dažniausiai jie žydi geltonais, oranžiniais, rudais, citrininiais, margais ar rausvais žiedais, tačiau padeda apsaugoti įvairias daržoves ir net uogas nuo nepageidaujamų ligų bei kenkėjų. Serenčiai žydi nuo vėlyvo pavasario iki rudens ir mėgsta saulėtą bei gerai drenuojamą dirvą.

Rožių ir levandų darna

Gėlių karalienėmis tituluojamos rožės – vienas dažniausiai sutinkamų augalų viso pasaulio soduose ir gėlynuose. Jų priežiūra yra lengvesnė, nei manote – jas sėkmingai auginti gali net ir pradedantis sodininkas. Pasodinkite rožes saulėtoje vietoje su geru drenažu. Tręškite jas reguliariai – tai užtikrins gausų žydėjimą. Laistykite taip pat reguliariai, kad žemė būtų nuolat drėgna, tačiau šaknys nebūtų permirkusios.

Jei norite mažiau priežiūros reikalaujančių rožių, išbandykite krūmines, tačiau parinkite joms saulėtą vietą su lengvu šešėliu ankstyvą popietę. Šios gėlės mėgsta apsaugą ar bent priedangą nuo šaltų vėjų ir skersvėjų, todėl puikiai tinka sodinti netoli gyvatvorių ar tvorų. Be to, jos puikiai dera su įvairiais spygliuočiais bei kvapniosiomis levandomis.

Levandos įprastai auginamos ne tik dėl savo grožio ir gebėjimo atlaikyti karštį bei sausrą, bet ir dėl itin malonaus kvapo. Jos puikiai dera prieskonių lysvėse, gėlynuose, pastatomuose vazonuose. Vėlyvas pavasaris, kai nebegresia jokios šalnos, yra pats tinkamiausias metas sodinti levandų sodinukus savo namų sode, kur gausu saulės šviesos ir smėlingo, gerai nusausinto dirvožemio. Pirmieji žiedai skleistis pradės birželio pabaigoje ir džiugins iki pat vasaros pabaigos. Tiesa, levandos stebina ne tik savo grožiu, jos turi raminančių savybių, kurios gali padėti pagerinti miego kokybę, pagelbėti mažinant stresą ar nerimą. Maža to, šios gėlės yra vienas geriausių repelentų, nes jų kvapo ypač nemėgsta uodai bei kiti įkyrūs vabzdžiai.

24-49

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode